ALIMENTACIÓ INFANTIL

ALIMENTACIÓ INFANTIL

Quan parlem d´alimentació infantil , hem de tenir en conte, tres diferents etapes del creixement.

                       1- Lactància.

                       2.-De 1 a 3 anys.

                       3.- De 3 a 6 anys.

Lactància : La llet materna és l´aliment més complet per cobrir les necessitats del bebé.

                    L´aparell digestiu i el metabolisme  dels nounats, están adaptats per digerir la llet humana. S´aconsella mantener la lactancia materna exclusiva fins els 6 mesos de vida i a partir d´aquest moment es comença la introducció d´aliments sòlids ( purés, triturats, trossets…).

                      La lactancia artficial està indicada si hi ha problemas que impedeixin la materna, i aporten els mateixos nutrients bàsics que la llet humana.

De 1 a 3 anys : Es una etapa d´adaptació a la alimentació adulta. La familia és el pilar

                            Bàsic per adquirir els hàbits alimentaris. El nen és menys depenent de la mare I comença a menjar sol. La introducció d´aliments s´ha de fer de manera progressiva per valorar posibles intoleràncies i alergies. En aquesta edat, el nen menja menys que quan era lactant, es recomana NO forçar l´alimentació.

De 3 a 6 anys : En aquesta etapa , és important l´aprenentatge d´una alimentació

                              variada,  els bons hábits horaris (cal esmorzar bé a casa) i fer exercici.

 

L´aport energètic  és el més important, més que la quantitat de menjar, i depend de la edat del nen i el seu nivel d´activitat física. El perfil calóric diari, és distribueix en :

       - Proteïnes 10-15% tant d´origen animal com vegetal, cal vigilar ja que en general es consumeixen en excés.

       - Greixos 30-35% es deseconsellen els greixos saturats i es recomanen els poliinsaturats (omega-3), l´oli d´oliva i la llet sencera necessaria per la viatminaD (excepta en nens amb problemas greus de colesterol). Limitar i vigilar els greixos de bollería industrial.

       - Hidrats de Carboni 50-60% incrementar el consum d´hidarts de carboni complexes (pà, pasta..) i reduïr els hidrats de carboni sencills (sucres) a un 10% de les calories totals.

L´equilibri entre Vitamines i Minerals s´aconseguiex amb una dieta equilibrada i variada que ens aporta els nutrients esencials : Calci (es recomana 500ml de llet + derivats). Ferro (abundant a la carn vermella i llegums) . Iode - Fluor ( sal iodada- fluo

 

Dra. Margarita Carbonell

Unitat  Pediatria QMS